Infotainment och skola

SAGOR OCH SKOLA

Bland det bästa jag vet är att arbeta med samiska teman i skolan och att stå på scen. Jag utgår alltid från ett personligt möte, berättelser och egna föremål i program som anpassas för stora och små. Jag håller lektioner, skapar kreativa aktiviteter eller kan hjälpa till i att planera ett eget längre tema som involverar flera ämnen. Kolla in sagokonceptet här.

 

Temaaktiviteter

Ett roligt sätt att sy ihop ett temarbete är att fira den samiska nationaldagen med utställningar av elevarbeten, tipspromenad och musik. Till stöd har jag gjort en lärarhandledning, innehållet ska stimulera kreativt skapande utifrån samiska sagor med material som finns i alla skolor, och dessutom lite samiskinspirerad mat.

 

Erfarenhet

Jag har undervisat mer än 20.000 elever, här är några av alla de skolor jag arbetat med: Gripsholmsskolan i Mariefred, Hedskolan i Gällivare, Humanistiska läroverket i Sigtuna, InfoKompgymnasiet i Södertälje, Kungliga tekniska högskolan, Malteholmsskolan grundsärskola i Stockholm, Mediagymnasiet i Nacka, Rudalid Motesoriskola förskola på Lidingö, Sameskolan i Jokkmokk, Södertörns högskola lärarutbildning, Universitetet i Wien, Österrike. Jag har också träffat klasser genom Skansens kolverksamhet i Stockholm.

Infotainment

Infotainment är kunskap i sin lättaste form. Ett kort inslag av jojk och berättelser vid en middag, konferens eller föreningsträff kan väcka intresse samtidigt som det blir ett minnesvärt inslag. Passar lika bra i en kåta i skogen som på en större scen.

Vill du diskutera idéer?

Gilla, följ och dela

Victoria Harnsk - Jojk & Samekultur, Vuosmovägen 10, 982 60 PORJUS, vharnesk@gmail.com, 070-223 56 10