Upplev

HITTA RÄTT

Mat, upplevelser och hållbarhet är allt viktigare reseanledningar, likaså kunskap och hälsa. Samiska företagare i Sverige erbjuder småskalig turism med stort engagemang och kunskap, du finner dem framförallt från Idre till Kiruna men även på andra platser. Sök på Internet, Tripadvisor eller via turistbyråer.

 

Visit Sápmi

Branschorganisation för samiska företagare med genuina och hållbara upplevelser, organisationen diplomerar företag för Sápmi Experience.

 

Sameföreningar

Ideella sameföreningar erbjuder ibland miljöer och personer som tar emot grupper. De finns ett femtiotal föreningar över hela landet, även i städer som Göteborg, Malmö och Stockholm. Verksamhet varierar, vissa föreningar engagerar sig bara i intressefrågor och har bara medlemsverksamhet medan andra arbetar mer publikt. För att finna dem får man fråga sig fram.

Bild: Akkajaure med vy från Vuojatätno.

 

MINA GULDKORN HEMMAVID

Jokkmokks vintermarknad

Marknaden bjuder på allt det bästa på en och samma gång. Sedan 1500-talet har Jokkmokk varit centrum för samisk handel. Vintermarknaden har mer än 400 år av obruten tradition. Den är ett unikt tillfälle att ta del av samisk mat, musik, slöjd och aktiviteter. På senare år har den också blivit en viktig plats för att lyfta samhällsfrågor. Utanför gatornas knallemarknad finns mycket av det bästa. Missa inte elevutställningar, slöjdmaterial och silver på Samernas utbildningscentrum (tidigare folkhögskola), föreläsningar, bok- och skivsläpp på Ájtte museum, eller att ta dig till Sameslöjdstiftelsen/Sámi Duodji som har Duodjimärkt sameslöjd. Läs programmet innan, dagarna går fort i vinterns köldfest. Många bokar nästa års boende redan vid utcheckning från årets marknad. Hotellen fylls snabbt då upp till 40.000 besökare kommer till kommunen som till vardags bebos av cirka 3000 personer. Många hyr ut sina bostäder och det finns masslogi på skolor, Destination Jokkmokk har listor.

 

Ájtte fjäll- och samemuseum

Ájtte museum i Jokkmokk är huvudmuseum för samisk kultur, här visas fjällkedjans natur och världsarvet Laponia. Museet har ofta nya utställningar, en välsorterad shop och en av museisveriges bästa upplevelser för barn. Här finns Blåbärsbacken för de minsta, en tv-studioliknande miljö med Jeopardy, jojkscen och annat där större barn tävlar om att bli Laponiamaniac – ett Laponiaproffs. I restaurangen finns lokal mat, även utanför museet finns en del att göra, och sommartid kan man se högfjällets flora i Fjällträdgården. Här spenderar man lätt en dag. Museet har också moderna lokaler för fest och konferens.

 

Viddernas Café och deli

Lämna inte Jokkmokk utan att ha besökt Viddernas där den samiska matambassadören Greta Huuva med dottern Linn serverar lokal vällagad mat i en meny med handplockade bär och växter. De har ett ovanligt bra, men inte överdådigt, julbord. Restaurangen är liten men gemytlig, de levererar även för avhämtning och catering.

Vandrig och längdskidor

Medlemmar i fjällsamebyarna Tuorpon, Jåhkågasska och Sirges driver stuglägren i Badjelánnda/Padjelanta nationalpark. Många leder är bra spångade och försedda med stugor att övernatta i vilket gör att man kan vandra med lättare packning. Svenska turistföreningen har många bra familjepaket över hela landet. I Saltoluokta hålls varje sommar en folkmusikvecka som är väl värd att besöka.

Vill du diskutera idéer?

Gilla, följ och dela

Victoria Harnsk - Jojk & Samekultur, Vuosmovägen 10, 982 60 PORJUS, vharnesk@gmail.com, 070-223 56 10