Recept

BLODPALT

Järnboosta med barnens favorit; blodpalt. Lättlagat, billigt och jättegott. Koktid 10-15 minuter.

 

Du behöver

Bunke, kokkärl 10 liter, slev att röra med, två matskedar att forma smet, hålslev för upptagning.

 

Ingredienser

4,5 dl renblod

0,5 dl vatten

Ett par nypor salt (tag alltid mer än du tror)

9 -10 dl vetemjöl (byt gärna 1 dl mot grovt rågmjöl)

 

Gör så här

1. Blanda till en fast smet (inte deg), rör inte om för länge då blir palten seg. Låt stå 10 min.

2. Skeda ned palt eftersom i sjudande saltat vatten (provkoka en om du är osäker).

3. Lossa paltar som fastnar i botten med hålsleven.

4. Sjud tills palten flyter upp, plus 5 minuter, den ska vara brun helt igenom.

 

Servering

Lägg upp med smör, lingonsylt och gärna stekt fläsk. Undvik att dricka mjölk till då det kan hämma upptagningen av järn. C-vitamin gynnar järnupptag.

 

Tips

Under mina graviditeter åt jag en palt om dagen och slapp järntabletter. Jag föredrar små mjuka paltar, kams. Smaksätt med små bitar renfeta och/eller färska blåbär eller lingon i smeten. Vill man ha stora runda paltar görs fastare smet som formas med händerna, stekt fläsk kan placeras i mitten.

 

STYCKEFRYS BLODPALT

Vill du slippa stora kärl att diska och för mycket palt på en och samma gång. Jag har utvecklat en metod för blodpalt som vardagsmat.

 

Gör så här

1. Blanda ingredienser enligt ovan.

2. Tag fram muffinsformar, helst av teflon.

3. Klicka ut smet i formarna, ställ i frysen.

4. Lägg ihop de styckefrysta paltarna i påsar.

 

Servering

Lägg fryst palt i kokande vatten och sjud 15 minuter. Färdigt att äta.

RENSKAV

Riktig renskav är bland det finaste man kan äta. Den är skuren, ofta från bogen. Skaver du själv görs det lättast innan köttstycket är helt tinat.

 

Gör så här

1. Putsa bort eventuella hinnor, skär tunna skivor i små storlekar.

2. Fräs köttet i panna, salta och peppra efter smak.

 

Servering

Ät direkt med potatismos, lingonsylt och bröd.

 

Tips

En fylligare skavgryta görs genom att finhacka morot, lök och svamp (gärna blandsopp). Fräs det med köttet, tillsätt lite vatten eller grädde och låt puttra ihop cirka en halvtimme. Ekologisk buljong och tomatpuré mustar till smaken ytterligare. Köp inte renskav som är tumlad och berikad med vatten och socker, i princip alla stora producenter har det även om det sällan uppges. Ofta är dessa skaver även upplandade med annat och utländskt vilt. Renlyckamärket garanterar småskalig produktion och renkött från svenska samebyar.

 

ENKEL DESSERT/MELLANMÅL

Turkisk yoghurt blandas med hjortron eller annat bär.

SUOVAS

Saltat och rökt renkött heter Suovas (nordsamiska för "rök"). Suovas har ett högt gastronomiskt värde och blev utsedd av Slow Food till den presidiaprodukten i Sverige. För att få kallas Suovas ska det vara rökt i kåta enligt samisk tradition. Kryddning vid tillagning behövs inte. Kött som röks kommer ofta från bog, innan- eller ytterlår, hjärta och sidor.

 

Gör så här

1. Skär tunna skivor Suovas.

2. Bräck i panna med smör eller på en pinne över öppen eld, färdigt på några minuter.

 

Servering

Ät direkt på smörat mjukbröd, gáhkku, eller servera med potatismos och lingonsylt.

 

Mer om rökning och Suovas

Rökning är naturlig konserveringsmetod, en långsam process som ger mört och välsmakande kött. Ingen övrig kryddning behövs efteråt. Köttet saltas, torrt eller i lag, innan kallrökningen som pågår minst ett halvt dygn innan råvaran sakta får svalna av helt. Rökning gjordes förr i bostadskåtans överdel som en del av vardagslivet. Idag har många särskilda rökkåtor, bland samer är rökning med björkved vanligast, den egna smaken bestämmer om man vill röka med eller utan näver på veden. Det mesta kan rökas för smak och ökad hållbarhet, som färsk fisk men också köpta produkter som ost, korv och fläsk. När delikatessen Suovas, kåtarökt renkött, blev känd för allmänheten det dök upp produkter som innehåller ordet ”suovas” utan koppling till renkött eller samisk kultur, exempelvis skinka. Riktig suovas röks i kåta enligt samiska traditioner. Läs mer på Renlycka och Slow Food Sápmi.

Vill du diskutera idéer?

Gilla, följ och dela

Victoria Harnsk - Jojk & Samekultur, Vuosmovägen 10, 982 60 PORJUS, vharnesk@gmail.com, 070-223 56 10