Musik

HITTA MUSIK

Bästa sätter att hitta samisk musik är Youtube, jag har listat några artister här på sidan. Äldre jojk kan skifta väldigt i sitt uttryck, alltifrån urgamla strupliknande sånger till mer melodiöst med och utan instrument. Gillar man live finns samiska- och urfolksfestivaler; Riddu Riddu är en, Jokkmokks vintermarknad samlar artister för spelningar och skivsläpp.

 

SÁMI GRAND PRIX

Sámi Grand Prix är samernas melodifestival, arrangerad av NRK, i Kautokeino varje påsk sedan 1990. Samer från alla länder möts i tävlingen i jojk eller sång.

 

JOJKARKIV

Kungliga bibliotekets databas Libris har databasen Nordiskt jojkarkiv, där kan man söka inspelningar i svenska och norska arkiv.

Svenskt visarkiv på Musikverket.

MIXA DIN EGEN JOJK

På Samer.se,där finns också lättläst om jojk.

 

AXPLOCK AV SAMISKT PÅ YOUTUBE

Elina Israelsson (lulesamisk sångerska)

Intrigue (nordsamisk heavy-jojk)

Jojk (samlat och blandat)

Jon Henrik Fjellgren (sydsamisk Talangvinnare)

Krister Stoor (nordsamisk jojkare med band)

Mari Boine (Sápmis världsmusikdrottning)

Maxida Märak (lulesamisk artistaktivist med attityd-rap)

Nils Aslak Valkeapää (70-talsikon och fadersfigur för tonsatt jojk)

Sami grand prix (samisk melodifestival)

Sara Ajnnak (jojkerska med texter på umesamiska)

Sofia Jannok (etablerad nordsamisk världsmusikartist)

Vimme Saari (finsk überbegåvning, blandar tradition med hysterisk elektronik)

 

VAD ÄR JOJK?

Jojk är ett samiskt uttryck av känsla, minnen och berättelser. Traditionellt skiljer den sig från västerländsk musik, den är friare i formen; som en social form av kommunikation. Man kan jojka människor, djur, platser, händelser eller annat angeläget. Jojk saknar ofta början och slut vilket innebär att längden regleras vid framförandet.

JOJKFORSKARE

Karl Tirén

Folkmusikinsamlaren Karl Tirén började dokumentera jojk på vintermarknaderna i Arvidsjaur och Arjeplog 1913. Det finns 300 inspelningar kvar på vaxrulle från 1913–1915, de flesta i Svenskt visarkiv på Musikverket. I dessa hörs ett 100-tal kvinnor och män i åldern nio till 77 år. De innehåller även en del berättelser som en del av samvaron kring jojk, de hörs även spel på flöjt tillverkad av fjällkvanne och en del finska sånger.

 

Krister Stoor

Krister Stoor är samen och jojkaren som blev "Doktor Jojk" 2007 vid avdelningen för samiska studier vid Umeå universitet. Stoors forskning resonerar kring att jojken i någon mån startar innan melodin kommer in - alltså i själva berättandet. Det ger det vedertagna begreppet att jojker "saknar början och slut" ett ytterligare perspektiv tycker jag. I materialet han studerat finns också jojker som berättar om hur marker har använts förr, något som skulle kunna användas i rättighetsfrågor om mark. Lyssna till Stoor på radio om jojkens dialekter.

Avhandling Juoiganmuitalusat – Jojkberättelser.

DÁLVELEAIKKAT/WINTERGAMES (CD 1994)

Jojk av Nils-Aslak Valkeapää och Johan Anders Bear. Öppningsspåret är den storslagna Dálveleaikkat som Valkeapää öppnade de Olympiska spelen i Lillehammer med 1994.

Nils-Aslaks jojkar är kult med känsla genom hela produktionen. Till naturljud och finstämda instrument bjuds på traditionell jojk i en tappning som alla kan ta till sig. Om jag bara fick äga en skiva samisk musik skulle det nog vara denna.

BIRRASIS (CD 2005)

I fodralet till Lars-Ánte Kuhmunens skiva finns en folder som berättar hur jojkerna kommit till. Alltsammans är poetiskt utformat med texter på samiska, svenska och engelska vilket ger möjlighet för språklig förkovring och öppnar för en bredare publik. Kuhmunen har skrivit det mesta själv, det är tonsatt jojk i "nytraditionell tappning". Rösten är fyllig med darr och känslighet. Visst känner man igen sound från både Nils-Aslak Valkeapää och Mari Boine. Men det är inte konstigt; dessa samiska musikikoner har närt 70-talets generationer genom modersmjölken. Plattan är storslagen, rytmisk och lätt att tycka om, "Láhtti, juolggit, giedat" sticker ut och rycker tag ordentligt. Birrasis prisades som "årets nyskapande" av norsk Folkelarm 2006.

EIGHT SEASONS (CD 2003)

Mari Boine är den samiska artist som är störst internationellt. Eight Seasons är sparsmakad, stark och vilsam att lyssna till. Mari Boines röst är sällsam, hon är skicklig i sitt uttryck, hon har ett mod och ingenting känns fel. Samiska och engelska gifter sig vackert i underbara texter. Bitvis är det mycket meditativt. Många melodier stannar kvar många timmar efter sista tonen klingat ut. Det här är bra för den som vill softa eller ha skön bakgrundsmusik. Att min recension faller på just Eight Seasons av Boines produktioner beror på den enkla anledningen att det är den enda jag äger – än så länge.

Vill du diskutera idéer?

Gilla, följ och dela

Victoria Harnsk - Jojk & Samekultur, Vuosmovägen 10, 982 60 PORJUS, vharnesk@gmail.com, 070-223 56 10