Media

Radio och TV

Sveriges radio har sänt samiska program sedan 1950-talet, sök på P2. Oddasat betyder nyheter och sänds vardagar på TV över hela norden, programmen produceras i samarbete med Finland och Norges television. SR och SVT har gemensam hemsida för samiska nyheter.

 

Tidskrifter

Ungdomsförbundet Saminuorra ger ut Nuorat. För vuxnare finns Samefolket som kom ut första gången 1928, text är på svenska och samiska, jag är ordförande för Stiftelsen Samefolket sedan 2011. Det finns ett sydsamiskt kyrkoblad; Daerpies Dierie, går att läsa på webben, text på svenska, norska och sydsamiska. I Norge finns även samisk dagspress.

 

Mer

NuorajTV är ett projekt samiskspråkig nät-tv för och av av lulesamisk ungdom. Samiskt informationscentrum är en del av Sametinget och har det nationella uppdraget för information om samisk kultur, de ger ibland ut skrifter på olika teman och har en sökmotor som samlar nyheter från olika media. Man kan även finna en del hos Utbildningsradion (bland annat Radioapan) också Kunskapskanalen har en del program.

 

Vill du diskutera idéer?

Gilla, följ och dela

Victoria Harnsk - Jojk & Samekultur, Vuosmovägen 10, 982 60 PORJUS, vharnesk@gmail.com, 070-223 56 10