Kultur mat duodji

ELD; FLAMMOR OCH GLÖD - SAMISK ELDKONST

Yngve Ryd (skönlitterär, kunskap)

 

Du kan uppleva en kall sommarnatt på fjället då myggen får mycket mat medan du själv är hungrig – eller tvärt om. Eld kan värma, röka bort mygg och grädda bröd. Din kunskap om att elda och vad du har i ryggsäcken är skillnaden mellan succé och katastrof. Ryd ger över fyrahundra sidor med text och bilder om samisk eldkonst. Förutom lågor och gnistrande glöd möter jag bekanta ansikten i boken; bland annat min mormors bror. Jag slås av hur mycket traditionell kunskap det finns. Kunskap som är på väg att försvinna. För samer har överlevnad varit, och är delvis ännu, beroende av brinnande eld, att kunna naturens egenskaper i torrt, rått och vått tillstånd. Om att känna marken, vinden och vädret. Någon har sagt att den som har elden har maken. Så sant.

Utgiven av: Natur & Kultur, 2005, 429 sidor, ISBN 9127107507.

 

Yngve Ryd bodde i Jokkmokk och skrev många prisade böcker om nordisk och samisk kunskap, som ”Snö – renskötaren Johan Rassa berättar” prisad av Gustav Adolfs Akademien och ”Ren och varg” där samer berättar om djur. Yngve Ryd samarbetade med sin syster Lilian Ryd, juornalist och författare.

VANDRARE I TVÅ VÄRLDAR

Samisk schamanism, bok 2. Av: Jörgen I Eriksson (intervjuer, mytologi)

 

Jörgen I Eriksson har besökt sju samiska förgrundspersoner. Många av dem har särskilda förmågor. Alla har de ett stort tänkande och en övertygelse om att det mesta hänger ihop och kan påverkas. Eriksson har nedtecknat deras berättelser om helande. Men boken belyser också schamanens roll och utmaning i modern tids politik och ekonomi. Innehållet bjöd inte mig några särskilda upplevelser men väl andra människors intressanta perspektiv. Kanske är just bristen på upphetsning från min sida ett kvitto på att Eriksson har en balans i sina skildringar och en avsikt att inte göra saker till något mer än det de är. I boken finns namn som nog är intressanta för den som söker kontakter för vägledning eller annat.

Utgiven av: Bokförlaget h:ström, 2004, 139 sidor utan bilder, ISBN 91-89447-28-X.

 

Jörgen I Eriksson är så vitt jag vet inte same men själv verksam inom schamanism, han har bedrivit fältstudier av samisk schamanism sedan 1986. Har även skrivit Samisk shamanism och boken Blodstämmare & handpåläggar.

SAMISK FORM & TRADITION

Hans Mårtensson (presentbok, bilder)

 

Samer har genom tiderna satt stolthet, själ och glädje i att utforma sina bruksföremål vackert. Men de har samtidigt slagit vakt om ändamålsenlig form och funktion. Mårtensson skriver i förordet att han förundrades av de samiska föremålen som var starka, sega, lätta och synnerligen ändamålsenliga. ”Compact living” á la nomad tänker jag om det. Boken är rik på stilrena fotografier och en källa av kunskap om traditionerna kring samisk slöjd. Föremålen är fotograferade på Silvermuseet och Ájtte fjäll- och samemuseum. Innehållet är genomarbetat med tilltalande texter som klarar balansen att inte bli romantiserande. Boken är en vacker present att ge bort. Själv fick jag den av min mor.

Utgiven av: ICA Bokförlag, 1999, 145 sidor med ungefär lika många bilder. ISBN 91-534-1963-4.

 

Utställningsarkitekten Hans Mårtensson samarbetade under 1990-talet med Silvermuseet i Arjeplog.

VIDDERNA INOM MIG

Nils-Aslak Valkeapää, (vuxen, diktbok, triologi)

 

Den här tjocka, rikt illustrerade boken är en njutning för själen och en samisk kulturskatt. Jag snöar in helt i de korta dikterna som likt ett vävt band för mig framåt. Sida efter sida på en resa genom årstider, i en värld i förändring. Boken är värd en hel dag av sammanhållen läsning. Låt tankarna dansa och följa de fåordiga dikter som i sin enkelhet säger allt, väcker dofter och längtan till liv, skapar sammanhang. Vidderna inom mig är en triologi, en diktbok och en jojk med illustrationer av och med Nils-Aslak Valkeapää förpackad med en del noter av tonsättaren Pehr Henrik Nordgren.

Utgiven av DAT-Förlag,1987 ISBN 82 90 625 03 0, originaltitel: Ruokto Váimmus. DAT är ett samiskt förlag.

 

Nils-Aslak Valkeapää, "Áillohas", var en av vår tids största samiska kulturpersoner, prisbelönt och erkänd långt utanför Sápmis gränser. Nils Aslak Valkeapää avled 2001 bara 58 år gammal. Läs mer om Nils-Aslak Valkeapää på Samer.se

SMAK PÅ SÁPMI

Victoria Harnesk (måltidslittertur, kokbok)

 

Samiska mattraditioner har traditionellt varit muntliga. Smak på Sápmi samlar dem på ett nytt sätt, som inte tidigare gjorts. Boken ska sprida kunskap om samisk mat och inspirera till att laga den. Innehållet är skapat av Slow Food Sápmi i samarbete med samiska matprojekt och producenter från svenska Sápmi.

 

Fyrfaldigt prisad: Sveriges Bästa Regionala måltidslitteratur (Måltidsakademien 2014), Best in The world kategori Local Cuisine, Best Historical Recipes samt 2:a i Best of the Best under 20 år (Gourmand World Cookbook Awards 2014 och 2015). “Ett tomrum är fyllt! Äntligen ser vi den samiska matskattens rikhaltighet, från Gurpi till Gáhkku, nerkokt till en kompakt och synnerligen smakstark volym av

smått historisk karaktär” Svenska måltidsakademien. Utgiven av: Slow Food Sápmi, 2014, 126 sidor, foto: Bianca Brandon-Cox, ISBN: 9789198163605. På engelska; ”Taste of Sápmi”. Alla intäkter går tilll utveckling av samisk mat.

 

Slow Food Sàpmi är branschorganisation för hållbar utveckling av samisk mat utifrån samiska traditioner och behov. Återförsäljare beställer på Boktryckarna.

VISKNINGAR VITTNEN

Linnea Axelsson (skönlitterär, bildbok)

 

Viskningar vittnen är en bildbok om samisk 1900-talshistoria. Fotografierna, de flesta svart-vita, tillhörde min farmor Sara Harnesk, född Hurri. Hon sparade minnen i en kakburk från Småbrödsfabriken Prick i Tierp. Min kusin Linnéa Axelsson gjorde en bok av dem, hon använder bilden som meningsbärare och har utgått ifrån de kulturmöten som fanns i burken och sina tankar om förändring. Farmor var en av de samer som på 1920-talet tvångsförflyttades från Karesuando till Vaisaområdet och Sirges sameby vid Stora Luleälv. Boken speglar dynamiken i förhållandet mellan en samisk kvinnas identitet och en svensk man; Evert Harnesk, den första dammvakten vid Suorvadammen. Han blev Saras make och min farfar. Även om Linnéa inte valt bilder för igenkänningens skull ler jag mot bekanta ansikten. Utgiven av: Stilla Skrifter och förlag, 2003, 125 sidor med 47 färgtryck ISBN 91-974876-0-0.

 

Linnéa Axelsson är doktor i konstvetenskap. Hon har en sällsam förmåga att betrakta och skildra i ord och bild. År 2010 kom hennes första stora roman Tvillingsmycket, Wahlström & Widstrand, samma år tilldelades hon Svenska Akademiens stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond för unga lovande författare.

Vill du diskutera idéer?

Gilla, följ och dela

Victoria Harnsk - Jojk & Samekultur, Vuosmovägen 10, 982 60 PORJUS, vharnesk@gmail.com, 070-223 56 10