Barn och ungdomsböcker

KÖTTJUVEN

Ville Söderbaum, Lotta Stoor (ung/vuxen, ficition)

 

Under ett par varma sommardagar bosätter sig två renskötarbarn från Kiruna i en lávvu (tältkåta) på Djurgården i Stockholm. De är på rymmen och möter en värld långt ifrån sin egen och de kommer flera mysterier på spåren. Från sin undangömda plats nystar de upp sanningar som skakar hela Sápmi och berör självaste kungen. Förbryllade ser de sin morbror – reporter på Sameradion – vattna blommor iförd klänning och läppstift hemma hos kammaradvokatsfiskalen. De möter samer som arbetar som poliser, i korvkiosker – och till och med som samer på Skansen. Om natten sker konstiga saker i Djurgårdsbrunnskanalen, ett märkligt språkchiffer för dem närmare lösningen. Boken är fiction men låter den invigde känna igen en och annan verklig person i denna samtidsbetraktelse som är kul och bjuder på äventyr. Texterna är på svenska men språkchiffret som är centralt för mysteriets lösning involverar läsaren i samiska språk. Utgiven av: Stoor Sthlm, 2008, 164 sidor, ISBN 978-91-977056-0-8. Köttjuvens bokblogg.

 

Ville Söderbaum och Lotta Stoor är språk- och genusnördar vilken avspeglar sig i innehållet, år 2008 gav de även ut boken ”100 nordsamiska verb”.

NÅJDENS SÅNG

Martin Widmark (barn, ungdom, äventyr)

 

Kompisarna David och Larissa semestrar i Norrland där de dras in i en farlig händelseutveckling när deras samiske vän hamnar i knipa. Vännen äger ett brev från 1700-talet som kärnkraftsindustrin till varje pris vill ha tag på. Brevet ger samerna rätt till uranrika markområden. Nåjdens sång riktar sig till yngre och är den fjärde i äventyrsserien om kompisarna David och Larissa. Språk, mysterie- och spänningsfaktor håller men ”Nåjdens sång” är inte bara ett äventyr utan också problematiserande och med inslag av både magi och Harry Potterinspirerad sidlayout. En kul och tankeväckande bok. Utgiven av: Bonnier Carlsen Förlag, 2008, 176 sidor, finns som ljudbok, ISBN 91-638-5585-2.

 

Martin Widmark är inte same, han är lärare som skrivit läromedel och mer än 40 barnböcker. Han är mångfaldigt prisad och bland annat författare till Lasse – Majas detektivbyrå, SVT:s julkalender 2006.

SKUGGRÄDSLA

Annica Wennström (ungdom, identitet)

 

Nejla åker skateboard och hänger i köpcentret med kompisarna i Solna men rör sig lika hemtamt hos mormor i fjällen. Nästan i alla fall. För Nejla – eller Nils som skolkompisarna känner honom – är uppväxt i stan. Där har han sitt hem. Men vart är egentligen hans framtid och måste den vara kopplad till hans rötter? Den stillsamma äventyrshistorien med magiska inslag utspelar sig i fjällmiljö. Äventyret vävs kring en silverberlock, en familjehistoria märkt av efterkrigstidens rasbiologi och det samiska livets förändringar över bara ett par generationer. Berättelsen sätter fingret på samtidens samiska dilemma – identitet, styrkor och tillkortakommanden för den som lever i flera kulturer, med dubbla identiteter. Den handlar också om omvärldens attityder, om ett förlorat språk och om önskan att föra traditioner vidare. Skuggrädsla är en ungdomsbok men passar alla som har liknande erfarenheter. Utgiven av: Bonnier Carlsen Förlag, 2008, 201 sidor, ISBN 91-638-6075-9.

 

Annica Wennström har samiskt ursprung och är precis som bokens Nejla, bosatt i Solna. Wennström har även skrivit Lappskatteland.

Vill du diskutera idéer?

Gilla, följ och dela

Victoria Harnsk - Jojk & Samekultur, Vuosmovägen 10, 982 60 PORJUS, vharnesk@gmail.com, 070-223 56 10